nyknapp.gif (1484 bytes) valpknapp.gif (1553 bytes) tikknapp.gif (1500 bytes) hanknapp.gif (1495 bytes) rasknapp.gif (1534 bytes) divknapp.gif (1448 bytes)

logga26.jpg (18049 bytes)

 

Vår målsättning med denna sammanställning av de vanligaste frågorna vi brukar få om våra hundar, är att de som är intresserade av rasen på ett enkelt sätt ska kunna tillgodogöra sig viktiga fakta. Svaren baserar sig på vår erfarenhet och uppfattning om rasen. Besök gärna också våra sidor med rasinformation, rasstandard och genetik och rashistorik. Om Ni har fler frågor eller om någonting är oklart är Ni välkomna att skicka oss ett mail: proudpony@hotmail.com eller ringa oss på telefonnr: 0430-60041 eller 0320-81 226.

goldie21.jpg (16452 bytes) rider7.jpg (11523 bytes)

1. Finns det nakenhundar med päls?

Svar: Ja, alla nakenhundsraser finns även i en pälsad variant. Det som är unikt med Chinese Cresteds pälsade variant är att den är långhårig (i Sverige finns det även Peruansk och Mexikansk nakenhund, men deras pälsade variant är korthårig). Chinese Cresteds pälsade variant kallas Powder Puff, eller på svenska pudervippa. Namnet kommer just från den långa, fluffiga pälsen. Båda varianter är godkända hos Svenska Kennelklubben och lika attraktiva.

 

2. Föds det valpar med päls (Powder Puff) och nakna i samma kull?

Svar: Det här är en genetisk fråga och det beror på hur man parar hundarna. Om man parar en naken och en Powder Puff får man teoretiskt 50% nakna valpar och 50% med päls. Om man parar en naken med en naken får man 66% nakna valpar och 33% med päls och om man parar 2 Powder Puff får man enbart Powder Puff valpar. Se även vår genetiksida.

 

3. Kan jag ha en Chinese Crested om jag har astma eller allergi?

Svar: Det är väldigt individuellt hur pass bra en människa som har astma eller allergi tål en Chinese Crested. Klart är att rasen passar astmatiker och allergiker betydligt bättre än de flesta andra hundraser. Huruvida man tål man de nakna hundarna eller Powder Puffen bäst är väldigt individuellt. Åsa (den ena parten i kenneln) har svår astma och allergi och har genom detta även kommit i kontakt med många andra allergiker. P g a att Åsa har svårt att klara av att sköta puffarnas pälsar (en vuxen puff i utställningskondition behöver en ganska omfattande pälsvård) eftersom det är oundvikligt att det blåser omkring en del hår, damm och mjäll i samband med t ex föning, kamning eller borstning, har vi huvudsakligen nakna hundar hemma. Vi känner dock flera allergiker som även klarar av Powder Puff. En vuxen Powder Puff har inga egentliga fällperioder, vilket tycks medföra att pälsen inte är lika allergiframkallande som en vanlig hundpäls.

Några bra tips för att minimera risken för allergiska problem är att inte ha hunden i sovrummet (något som vi "tyvärr" inte följer själva, alla 9 sover i sängen), och att den som är allergisk inte sköter pälsvården (förutsatt att det finns någon annan som tar sig an uppgiften). Det bästa man kan göra om man funderar på huruvida man tål dessa hundar eller ej är att besöka en kennel (eller privatperson) som har kinesiska nakenhundar och vistas ett par timmar i den miljön. Det som är oerhört viktigt att tänka på vid ett sådant test är att det i den miljön inte bör finnas andra hundraser, katter, tobaksrök, eller något annat man kan bli allergisk av. Ungefär 8 av 10 människor, som har besökt oss, har klarat av rasen bra. Naturligtvis är du/ni välkomna hit!

 

4. Hur är Chinese Crested mentalt?

Svar: Chinese Crested är en väldigt framåt och behaglig hund. Den är mycket trogen sin familj och älskar att leka och att ligga i famnen och gosa. Nakenhunden har ett stort behov av närhet och kärlek och vill vara med hela tiden. Sitter man i soffan och tittar på TV sitter nakenhunden där den med, är den tillåten att sova i sängen gör den det, helst under täcket. Ofta är den lugn och kelig inne men vild och busig ute. Den älskar att motionera och tröttnar inte i första taget. Vi har fjällvandrat med våra hundar, och gått flera mil i sträck och de har aldrig visat tecken på att vara trötta. Eftersom kinesen har en moderat jaktlust kombinerat med en stark vilja att vara nära sin ägare går det oftast utmärkt att ha den lös i skog och mark. Kinesen är betydligt tuffare än man tror och fungerar oftast utmärkt med stora hundraser. Den är mycket intelligent och lättlärd, men har samtidigt en stark egen vilja. Det innebär att eventuell träning måste ske med mycket uppmuntran och tålamod.

 

5. Är Chinese Crested känsliga för kyla?

Svar: Powder Puffen trivs bra ute när det är kallt. Det man bör tänka på är att de i likhet med andra långhåriga raser kan få snöklumpar som fastnar i tassarna och i pälsen. Om hunden helt plötsligt vägrar gå, är det i regel detta som är problemet. Lösningen är att lyfta upp djuret och avlägsna snön. Även den nakna varianten tycker om och behöver vara ute även om det är kallt. Går man på en längre promenad med en nakenhund och det är minusgrader, bör man skydda den med en dräkt. Dräkter kan man antingen köpa eller sy själv och det finns en mängd olika varianter. Det viktigaste är att hunden kan röra sig fritt i dräkten och att den inte skaver. När det är riktigt kallt, d v s under –20 grader, brukar inte vi gå på några timmeslånga promenader, utan hålla oss till kortare rastningar under max ½ timme. Det är viktigt att tänka på att inte stå stilla längre stunder, utan att hålla sin hund i rörelse när det är riktigt kallt.

 

6. Är Chinese Crested känsliga för stark sol?

Svar: Generellt sett är det ej några problem för vare sig hundar med päls eller nakna att vistas ute en varm högsommardag. Powder Puffar drar sig gärna undan i skuggan när solen blir för stark, medan de nakna älskar värme och gärna ligger och solar. Framförallt är det nakna hundar med ljust skinn eller med ljusa partier på kroppen (s k spotted), som man måste skydda mot solen. Anledningen är att ljust skinn saknar pigment och lätt blir bränt av solen, medan mörkt skinn blir brunt av solen. Ett bra tips är att gnida in hunden med vanlig solskyddskräm, med hög solskyddsfaktor. Detta behöver man inte göra om man bara är ute med hunden kortare stunder, men om man vistas i stekande sol en hel dag med en ljus kines, bör den solskyddas.

 

7. Hur sköter jag en Chinese Crested?

Svar: När det gäller Powder Puff bör man om man vill hålla sin hund i utställningskondition bada hunden ca en gång i veckan (beroende på pälsstruktur och pälsmängd) och gå igenom pälsen grundligt i samband med badet. En vuxen Powder Puff är inte svårskött, men det är viktigt att man regelbundet sköter pälsen. Slarvar man och skjuter upp badet, kan man räkna med mångdubbelt mer arbete. Vid ett-årsåldern fäller puffen sin valppäls och kan då under några månaders tid tova rejält. Då fordras tätare bad och genomkamning/-borstning. En vuxen puff har inga direkta fällperioder.

Den nakna hunden bör också badas regelbundet, hur ofta beror mycket på hudens kondition. När hunden ska ställas ut bör man trimma bort håret i ansiktet på hunden. Vissa har även en gles behåring på kroppen, som även den bör tas bort. Om huden blir torr bör man smörja in den med hudkräm.

 

8. Hur är Chinese Crested tillsammans med barn?

Svar: Nakenhunden en mycket bra familjehund, naturligtvis förutsatt att barnen i familjen behandlar hunden med respekt.

 

9. Vad äter en Chinese Crested?

Svar: Nakenhunden är en allätare och äter allt ifrån torrfoder till hemlagad mat, matrester etc.

Ibland får vi frågan om nakenhunden är vegetarian. Så är det absolut inte. Får den välja mellan en köttbulle eller en tomat gör den samma val som andra hundraser. Därmed inte sagt att den inte tycker om frukt och grönsaker.

 

10. Finns det några sjukdomar i rasen?

Svar: Chinese Crested har inte några vanliga, rasbundna sjukdomar. Normalt är nakenhundar mycket friska djur och de är vanligt att de lever 12-15 år.

 

Tag gärna kontakt med
Kennel Proud Pony

Åsa Lagerstam
Norra Kattarp 301
312 93 Laholm
Tel: 0430-60 041,
Mobil: 0702-76 29 63

Tua Lagerstam
Österbyvägen 7
519 92 Kungsäter
Tel: 0320-81 226

 


Hemsida: www.proudpony.se, E-mail: proudpony@hotmail.com