nyknapp.gif (1484 bytes) valpknapp.gif (1553 bytes) tikknapp.gif (1500 bytes) hanknapp.gif (1495 bytes) rasknapp.gif (1534 bytes) divknapp.gif (1448 bytes)

logga66.jpg (6041 bytes)

rowtugh.GIF (1141 bytes)

 

Lite om rasen

Chinese Crested Dog finns i två varianter, en hårlös och en med päls. Båda varianter föds i samma kullar och den nakna varianten är genetiskt kopplad till den pälsade, som även kallas powder puff.

Varianterna är identiska utom vad gäller behåring, tandanlag och tassar. Många hävdar också att deras mentalitet skiljer sig åt; att puffen är mer utåtriktad och lättillgänglig, medan den nakna är lite mer av en enmanshund. Men, skillnaderna är naturligtvis stora från individ till individ.

Kinesens sätt

Kinesen är en alert och mycket intelligent hund med en stor personlighet och stark egen vilja. Rasen är både påhittig och självständig, den har en uttalad flockkänsla och en vilja att vara sin ägare till lags, utom när det i kinesens ögon finns viktigare saker att ta sig för.

De tycker mycket om sällskap och vill gärna ha en rasfrände att leka med. De är oerhört tillgivna mot sin husse och matte, och vill vara med i händelsernas centrum hela tiden. De flesta tycker också om promenader och kan i regel gå/springa/rusa hur långt som helst. Vi fjällvandrar ofta med våra kineser, och fast vi ibland går många mil per dag, verkar de aldrig bli trötta. Då de oftast har en moderat jaktinstinkt och en stark flockkänsla, kan de i regel vara lösa i skog och mark. Vid regn och kyla kan det dock vara svårt att motivera den nakna varianten till längre promenader. De älskar däremot sol och ligger gärna och myser i solgass, helt obekymrade om hettan. Puffen däremot föredrar ett mer jämnt klimat och lägger sig gärna i skuggan.

När kinesen själv vill, är den mycket läraktig, och kan vara mycket duktig på t ex agility, lydnad och viltspår. Andra gånger kan det vara annat som är av större intresse och då kan kinesen vara helt ointresserad av aktiviteten ifråga. Kinesen är alltså lättlärd och intelligent, men på sina egna villkor. Mjuka inlärningsmetoder, med godis och uppmuntran, är definitivt mer lämpliga är tvång och hårda krav.

Uppfostran

En kines behöver precis som alla andra hundar uppfostas. Kinesen är oftast en mycket självsäker hund och inte alls så bräcklig som man kan tro. Uppfostran, som givetvis ska ske med varsam hand, ska börja från första dagen som valpen finns i huset. Svårigheten med en kines är inte att den är svår att fostra, utan att husse och matte kan ha svårt säga nej till en så ljuvlig, liten varelse.

Skötsel

Powder puffen bör badas ungefär en gång i veckan om man ska hålla pälsen i utställningskondition. En puff-päls är inte speciellt svårskött, men pälskvalitéten (och därmed också behovet av pälsvård) varierar från hund till hund. Vid ettårs-åldern fälls valppälsen och kan då vara ganska jobbig att sköta. Ett halvt till ett år senare har de fått sin vuxna päls och blir då mycket mer lättskött. Det är dock viktigt att veta att det tar tid att hålla en puff-päls i utställningskondition, men om man sköter pälsen regelbundet så bör det inte bli några större problem.

De nakna bör badas regelbundet, i alla fall var 14:de dag. I "tonåren" kan även här extra bad behövas för att hålla huden ren och smidig. Vid stark blåst eller köld behöver de nakna ha en dräkt eller ett täcke som skydd.

Kineser är över lag mycket friska och sunda och det är inte ovanligt att de når över 15 års ålder.

 

rowtugh.GIF (1141 bytes)

Tillbaka till
Kennel Proud Pony